Deze vraag is uiteraard alleen relevant indien de prijsverhogingen onder het risico van de opdrachtnemer vallen (i.e. elke schuldenaar van een prestatie). Men kan denken aan de situatie waarin een opdrachtnemer zich ertoe verbindt prestaties te leveren tegen een vooraf bepaalde en onveranderlijke prijs. Indien het algemene prijzenpeil na het sluiten van de overeenkomst zou stijgen, kan de winstmarge van de opdrachtnemer verminderen of misschien zelfs verdwijnen.
Een dergelijke prijsstijging wordt bijna altijd als een onvoorziene omstandigheid beschouwd. Volgens de imprevisieleer (hardship) kunnen onvoorziene omstandigheden leiden tot aanpassing van de overeenkomst wanneer de volgende situatie zich voordoen:
- De omstandigheid is niet te wijten aan de partij die zich erop beroept;
- Zij is onvoorspelbaar en onvermijdelijk
- Zij leidt tot een ernstige verstoring van het contractuele evenwicht.
Dergelijke verstoring kan volgens de imprevisieleer leiden tot heronderhandeling van het contract.
Anders dan in het Nederlandse, Duitse of Franse recht, wordt hardship (imprevisie) thans in het Belgische recht nog niet algemeen aanvaard (behalve in het recht inzake overheidsopdrachten). Dit zal waarschijnlijk veranderen na de inwerkingtreding van het nieuwe Boek 5: Verbintenissen uit het Burgerlijk Wetboek, maar de inwerkingtreding hiervan kan nog op zich laten wachten. Overmacht bestaat wel in het Belgisch recht, maar dat is niet hetzelfde als hardship. Dit laatste kan dus enkel contractueel worden bepaald.
In de huidige conjunctuur is het voor opdrachtnemers aan te bevelen om in overeenkomsten een hardshipsclausule op te nemen. Een dergelijke clausule moet echter niet ondoordacht worden bedongen. Moet de opdrachtnemer de situaties die de hardshipsclausule doen ingaan exemplatief of limitatief omschrijven of moet ze worden geactiveerd in algemeen omschreven omstandigheden? Welke situaties moeten bovendien worden opgenomen? Leidt de activatie van de clausule tot nieuwe onderhandelingen of worden de aangepaste prijzen berekend volgens een formule (in welk geval de hardshipsclausule in de buurt komt van een indexeringsclausule)? Al deze elementen verdienen overweging.
Kortom, de opdrachtnemer die het risico van een verhoging van het prijzenpeil draagt, kan zich wel degelijk indekken tegen dergelijke verhogingen. Daarvoor is het – in afwachting van het nieuwe Boek 5: Verbintenissen - raadzaam om in toekomstige contracten een op maat gemaakte hardshipsclausule op te nemen.
- Mr. Jochen Ooms